Pinjaman Usahawan Muda : Dana Usahawan Muda SME Terkini

Pinjaman usahawan muda – Nak pinjaman perniagaan atau usahawan? Nah, tepat sekali anda masuk laman ni. Macam-macam pula jenis pinjaman ada. Oke, langsung mulai saja. Skim pembiayaan atau dana usahawan muda ini dikenalkan oleh pihak kerajaan mempunyai tujuan untuk menggalakkan kelompok belia menceburi bagian perniagaan.

Jumlah Pembiayaan : Minimal RM20, 000 – Maximum RM100, 000

Tempoh pembiayaan : Hingga 7 th. termasuk juga maximum 1 th. tempoh pernapasan (‘grace period’)

Kandungan Keuntungan Efisien : 5% satu tahun (‘Annuity Monthly Rest’)

Institusi kewangan/Kementerian/Agensi pelaksana SME Bank

pinjaman usahawan muda
pinjaman usahawan muda

Ciri Skim Pembiayaan

 1. Pembiayaan yaitu berlandaskan Syariah (Cth : Bai’ Inah, Bai’ Bithaman Ajil, Ijarah, Ijarah Thummal Bai’, Bai’ Istisna’)
 2. Bisa dipakai untuk membiayai modal pusingan seperti pembelian bahan mentah, stock, kos overhead, ubahsuai, promosi & pengiklanan dan sebagainya. Jumlah pembiayaan yang bisa diperhitungkan adalah hingga 100% dari pada kos. ‘Reimbursement’ yaitu dibenarkan untuk perbelanjaan yg tidak lebih dari 3 bln. dari tarikh kelulusan pembiayaan.
 3. Bisa juga dipakai untuk maksud pembelian aset perniagaan misalnya alat-alatan kecil, mesin & perlengkapan, perlengkapan petinggi, kenderaan serta beda.
 4. Margin pembiayaan untuk pembelian aset baru adalah hingga 95% dari pada kos. Pada saat, untuk mesin terpakai (secondhand atau reconditioned) adalah hingga 75% dari pada kos. Pembiayaan awal mulanya yaitu tidak dibenarkan. ‘Reimbursement’ yaitu dibenarkan untuk perbelanjaan yg tidak lebih dari 3 bln. dari tarikh kelulusan pembiayaan.
 5. Cagaran ke atas aset yang dibiayai. Untuk pembiayaan tunai, cagaran tunai sedikitnya 10% dari pada jumlah pembiayaan.

Prasyarat Kelayakan

 1. Warga belia Malaysia berusia 18 sampai 30 th. yang mempunyai perniagaan.
 2. Perniagaan sebaiknya berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau tubuh pendaftaran bertauliah sama ada pemilikan tunggal, perkongsian atau syarikat Sdn Bhd.
 3. Untuk firma perkongsian atau syarikat Sdn Bhd, pemohon yang berstatus Belia mestilah individu yang memegang perkongsian/saham majoriti lebih dari 51% DAN individu Belia itu yaitu pembuat ketentuan paling utama dalam firma/syarikat.
 4. Mempunyai kelayakan minimal Sijil Keusahawanan/Sijil Vokasional atau sedikitnya 2 th. pengalaman dalam perniagaan yang akan dibiayai.
 5. Pemohon yg tidak mempunyai Sijil Keusahawanan/Sijil Vokasional masih tetap bisa diperhitungkan dengan prasyarat pemohon mengikuti latihan keusahawanan yang disarankan oleh Centre for Pengusaha Development and Research (CEDAR), SME Bank.
 6. Syarikat/firma yang baru berawal (‘start-up’) juga bisa diperhitungkan.

Dokumen Dibutuhkan Semasa Permohonan Pembiayaan

1. Borang Permohonan Dana Usahawan Muda

2. Salinan kad pengenalan

3. Salinan Sijil Keusahawanan/Sijil Vokasional

4. Rancangan perniagaan

5. Salinan Sijil Pendaftaran Perniagaan (SSM)

Prosedur permohonan

 1. Kunjungi mana-mana cawangan SME Bank untuk info lanjut
 2. Permohonan sebaiknya dihantar selalu ke SME Bank

Nah macam tulah pinjaman usahawan muda yang dapat di sampaikan. Anda semua nak pinjam wang? Memang seharusnya anda butuh pinjaman wang untuk perniagaan atau hidup anda. Sekian semoga berhasil. Terimakasih telah berkunjung.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *